Alexander Graham Bell

Bell on siinä mielessä yksi historiankirjojen puhutuimmista hahmoista, että hän ikään kuin keksi puhelimen.

Vaan ei keksinytkään. Italialainen Antonio Meucci sen sijaan oli virallinen puhelimen keksijä, mutta Alexander Graham Bell toi sen tunnetuksi. Varastiko Bell idean vai eikö Meucci ollut riittävän innokas kehittämään keksintöään? Tarina menee kutakuinkin niin, että Meucci rakensi ensimmäisen puhelimen jo vuonna 1854, pitääkseen yhteyttä yläkerrassa olevaan liikuntakyvyttömään vaimoonsa, ollessaan itse alakerran verstaalla. Meuccilla ei tosin ollut riittävästi varallisuutta patentin hankkimiseen, joten hän myi keksintönsä toisaalle. Vasta tällöin astui kuvaa Bell, joka otti keksinnön kehittelyn projektikseen. Vasta vuonna 2002 edustajahuone Yhdysvalloissa tunnusti, että Meuccin merkitys puhelimen keksimisessä tulisi tunnustaa, sillä olihan hän selkeästi ensimmäinen kyseisen tekniikan käyttöönottaja. Bell syntyi maaliskuussa 1847, Skotlannissa, Iso- Britanniassa. Kiinnostavaa miehen historiassa on muun muassa se, että hänen isänsä oli puhefysiologian tutkija sekä hänen äitinsä, että vaimonsa olivat molemmat kuuroja. Vuonna 1870 hän muutti Kanadaan ja sai myöhemmin Yhdysvaltojen kansalaisuuden. Vuotta myöhemmin hän muutti Bostoniin ja sai pestin kuurojen opettajana. Bell oli innokas äänentutkija, tiedemies ja keksijä. Hän kehitti muun muassa sähköisesti toimivan pianon ja jo vuonna 1874, hän puuhasteli ahkerasti tutkien puhelimen mahdollisia toimintatapoja. Puhelimen patenttioikeuksista käytiin kovaa taistelua ja vuonna 1876 Bell voitti patentin itselleen, omalla versiollaan puhelimesta. Bell oli myöhemmin mukana myös muun muassa metallinpaljastimen kehittelyssä sekä suunnittelipa hän uransa aikana niin ikään lentokoneitakin varsin menestyksekkäästi.

Puhelimen historia

Ennen puhelimen olemassaoloa kommunikoitiin matkojen päähän käyttäen sähkeitä lähettävää lennätintä. Viesti lähetettiin sähköisesti morseaakkosina eli pitkinä ja lyhyinä virtapulsseina. Vastaanottajan päässä virtapulssit piirtyivät paperille viivoina ja pisteinä. Tekniikan kehittäjä oli Samuel Morse.

Puhelimen historia

Vuonna 1878 rakennettiin Suomeen ensimmäinen varsinainen puhelinyhteys ja vuonna 1882 tuli Helsinkiin yksi ensimmäisistä puhelinyrityksistä, jotka tarjosivat julkisia puhelinpalveluita. Aikojen alussa puhelut eivät suinkaan siirtyneet suoraan soittajalta toiselle, vaan välikädeksi tarvittiin puhelinkeskus, jossa soitto siirrettiin manuaallisesti vastaanottajalle. Sittemmin puhelunvälittäjän tilanne tuli automaattinen puhelinkeskus ja nykyään toiminnan ohjaus on täysin tietokoneistettu. Puhelimet saapuivat ensin luonnollisesti suurimpiin kaupunkeihin ja vasta sen jälkeen myös pienet pitäjät ja syrjäkylät saivat nauttia puhelujen tuomasta ylellisyydestä. Sittemmin puhelinten koko ja muoto muuttui huimaa vauhtia. Kehiteltiin innokkaasti uusia tapoja numeroiden valintaan ja pöytäpuhelinten malleja muutettiin jatkuvasti. Tämän tästä tuli uusia vaihtoehtoja markkinoille ja puhelimen historia mullistui jälleen matkapuhelinten myötä. Matkapuhelinten toiminnan perustana ovat mikroaallot, joita lähetetään ja vastaanotetaan laitteen välityksellä. Matkapuhelimen kätevyys perustui aivan ensin sen liikuteltavuuteen, ladattavan akun ansiosta. Myöhemmin niin kutsuttujen kännyköiden avulla voitiin mahdollistaa myös kirjoitettujen viestien vaihtaminen ja nykyään taskussa kulkee kaikkialle myös koko internetin loputon maailma.

Kauas ollaan siis tultu alkuaikojen lähettimistä ja ensimmäisen puhelimen ilmestymisestä. Tuolloin puhelin oli uskomaton laite, joka mullisti jokapäiväisen elämän totaalisesti. Enää ei tarvinnut lähettää hitaita kirjeitä tai epämääräisiä morseviestejä, yksinkertaisen ilmoituksen mahdollistamiseksi. Nyt voitiinkin soittaa puhelu kotoa käsin helposti, kätevästi ja nopeasti. Tänä päivänä pelkkä puhelun suorittaminen on niin itsestään selvä ja arkipäiväinen asia, ettei sen kätevyyttä monikaan enää pysähdy ihastelemaan. Matkapuhelimet ovat huippuunsa kehittyneitä monitoimilaitteita, joilla onnistuu jo lähestulkoon kaikki arkipäiväinen asiainhoito. Se toimii myös vertaansa vailla olevana viihdelaitteena, tarjoten koko internetin tuomat mahdollisuudet. Millaista olisikaan elämä nykyaikana ilman matkapuhelimia, sellaisina kuin me ne tunnemme? Kukaan ei tiedä, eikä moni edes halua kuvitella. Pyritään muistamaan laitteidemme erinomaisuus, myös silloin kun nettiyhteys hieman pätkii tai Netflixistä ei löydykään lempisarjaamme.