Kasvontunnistus ja maksaminen

Tietokoneet ovat kehittyneet viime vuosien aikana erittäin taitaviksi kasvojen tunnistuksessa, ja tämä teknologia on levinnyt muun muassa matkapuhelimiin, mutta myös varsinkin Kiinassa kyseisen teknologian käyttö laajenee pikavauhdilla turvallisuusviranomaisten ja helppokäyttötoimintojen pariin. Kasvot tunnistavat järjestelmät Kiinassa mahdollistavat nyt maksujen tekemisen, tarjoavat sisäänpääsyn tiloihin ja seuraavat rikollisia. Mutta tulevatko muut valtiot seuraamaan Kiinan reitillä? Kasvontunnistus voi muuttaa kaiken alkaen poliisin toiminnasta aina ihmisten jokapäiväiseen vuorovaikutukseen pankeissa, kaupoissa ja joukkoliikennevälineissä.

Face++

Face++ on maailman suurin kasvontunnistukseen keskittyvän teknologian sovellusalusta. Face++-alustaa käyttää tällä hetkellä yli 300 000 sovelluskehittäjää yli 150 maassa tarkoituksenaan tunnistaa kasvoja, sekä myös kuvia, tekstiä ja lukuisia erilaisia virallisia henkilöllisyystodistuksia. Alustan on luonut ja sen omistaa Pekingissä sijaitseva teknologiayritys Megvii. Megviin perusti vuonna 2011 kolme Tsinghuan yliopistosta valmistunutta opiskelijaa. Vuoteen 2017 mennessä Megvii on paisunut noin miljardin dollarin arvoiseksi yritykseksi, jolla on noin 530 työntekijää, kun niitä oli vuonna 2014 vielä vain noin 30.

Megvii uskoo, että kun internet valtaa yhä enemmän kaupallisia ja sosiaalisia toimintoja, kasvontunnistuksesta tulee yhä tärkeämpi osa netin infrastruktuuria henkilön tunnistamiskeinona.  Face++:n teknologiaa on käytössä jo useissa suosituissa sovelluksissa. On mahdollista siirtää rahaa Alipayllä, joka on yli 120 miljoonan ihmisen käyttämä mobiilimaksusovellus Kiinassa, käyttämällä ainoastaan omia kasvoja kirjautumistietoina. Myös Kiinan suosituin kyytipalvelu Didi käyttää Face++-ohjelmistoa vahvistamaan matkustajille, että ratin takana on oikeutettu kuljettaja. Sovellus varmistaa ettei sitä yritetä huijata valokuvalla pyytämällä skannattavaa henkilöä liikuttamaan päätään tai puhumaan sovelluksen skannatessa hänen kasvonsa.

Oppiminen

Kun ottaa huomioon Kiinan asenteet valvontaa ja yksityisyyttä kohtaan, ei ole kovin ihmeellistä, että teknologia on otettu maassa käyttöön ensimmäisenä. Kiinalla on suuri keskitetty tietokanta henkilöllisyystodistusten valokuvista. Kiinalaiset viranomaiset käyttävät kasvontunnistusohjelmaa muun muassa epäiltyjen rikollisten tunnistamiseen maassa runsaasti sijaitsevien valvontakameroiden videosyötteistä. Ohjelmisto kykenee tähän hämmästyttävän tehokkaasti, vaikka analysoitava videomateriaali on hieman heikkotasoisempaa tai vertailukuvat ovat muutamia vuosia vanhoja.

Kasvontunnistusteknologia on ollut olemassa jo vuosikymmeniä, mutta vasta nyt se on riittävän tarkkaa rahaliikennesiirtojen vahvistamiseen. Uudet versiot käyttävät syväoppimista, mikä tarkoittaa tekoälyteknologiaa, joka soveltuu kuvantunnistukseen poikkeuksellisen hyvin, sillä se opettaa tietokoneen keskittymään niihin kasvonpiirteisiin, joiden avulla henkilön pystyy tunnistamaan kaikkein luotettavimmin.

Turvallisuus ja helppokäyttöisyys

Kiinassa turvallisuus on erittäin tärkeässä asemassa, ja maassa on valtavasti ihmisiä. Näin ollen useat yhtiöt työskentelevät kasvontunnistusteknologian kehittämisen parissa. Yksi näistä yrityksistä on Baidu, joka operoi monien muiden palveluiden lisäksi Kiinan suosituinta hakukonetta. Baidun tutkijat ovat julkaisseet raportin, jonka mukaan heidän ohjelmistonsa kykenee tunnistamaan kasvot jopa paremmin kuin moni ihminen. Yhtiö todisti asian osallistumalla televisio-ohjelmaan, jossa oli mukana ihmisiä, jotka kykenivät tunnistamaan poikkeuksellisen hyvin aikuisia ihmisiä heidän vauvakuvistaan. Baidun järjestelmä päihitti heidät kaikki.

Nyt Baidu kehittää järjestelmää, jonka avulla ihmiset voivat noutaa junalippunsa kasvojaan näyttämällä. Yhtiö toimii jo yhteistyössä historiallisen turistikohteen Wuzhenin viranomaisten kanssa voidakseen mahdollistaa pääsyn useisiin kohteen monista nähtävyyksistä ilman lippua. Tämä vaatii kymmenien tuhansien kasvojen skannaamista tietokantaan, minkä Baidu väittää kykenevänsä tekemään 99 prosentin tarkkuudella.

Jioe Tang, apulaisprofessori Tsinghuan yliopistolla, joka opasti Face++:n perustajia heidän ollessaan vielä opiskelijoita, sanoo että teknologian helppokäyttöisyys vetoaa eniten ihmisiin Kiinassa. Jotkut asuntokohteet käyttävät kasvontunnistusta sisäänpääsyn mahdollistamiseen, minkä lisäksi myös kaupat ja ravintolat kaipaavat teknologiaa, joka tekisi asiakkaiden kokemuksesta mahdollisimman sujuvan ja miellyttävän. Sen lisäksi, että asiakas voisi maksaa tämän avulla, henkilökunta pystyisi havaitsemaan sisään tulevan asiakkaan kasvontunnistuksen avulla ja tervehtimään häntä jo ovella asiakkaan omalla nimellä.