Korkea teknologia Virossa

Kun Viro sai jälleen itsenäisyytensä Neuvostoliiton hajottua vuonna 1991, alle puolella maan väestöstä oli käytössään puhelinlinja ja ainoa yksityinen linkki ulkomaailmaan oli suomalainen matkapuhelin piilotettuna ulkoministerin puutarhaan. Reilussa kahdessa vuosikymmenessä Viro on kavunnut sen jälkeen teknologian mallimaaksi. Muun muassa miljoonien ihmisten päivittäin käyttämä Skype on kehitetty Virossa.

Virosta tuli maailman ensimmäinen maa, joka salli äänestämisen kokonaan verkossa. Kansalaisten terveystiedot ovat digitaalisessa pilvessä ja useat julkisen sektorin palvelut löytyvät maan kansalaisportaalista. Valtaosa virolaisista täyttää veroilmoituksensa puhtaasti sähköisessä muodossa. Viro on myös yksi maailman ahkerimmista startup-yritysten synnyttäjistä maan asukaslukuun nähden.

Teknologiaosaaminen Virossa

Viro on maailman ensimmäisiä maita, joka on päättänyt hylätä vanhan analogisen systeemin ja siirtyä digitaaliseen valtiolliseen järjestelmään. Viron mukaan maan sähköiset järjestelmät tuovat 2 % lisäyksen vuotuiseen bruttokansantuotteeseen. Syntyessään tai muuttaessaan maahan henkilö saa 11-numeroisen henkilötunnuksen, jota tämän jälkeen käytetään kaikissa sähköisissä palveluissa.

Viro oli ensimmäinen maa, joka julisti internetin käyttömahdollisuuden ihmisoikeudeksi. Samana vuonna maassa tuli voimaan laki, jonka mukaan sähköiset allekirjoitukset ovat yhtä päteviä kuin käsin kirjoitetut. Tämä mahdollisti koko paperittoman uuden järjestelmän rakentamisen. Paperidokumentteja tai allekirjoituksia ei enää tarvittu esimerkiksi verojen maksamiseen, pankkitilin avaamiseen, lainan anomiseen, lääkeresepteihin tai moniin muihin jokapäiväisiin asioihin. Virolaiset lapset oppivat ohjelmointia jo koulussa jopa lastentarhasta alkaen.

Viron kehittyminen teknologian huippumaaksi alkoi sen uudelleenitsenäistymisen jälkeen vuonna 1992, kun Viron silloinen nuori hallitus (ministereiden keski-ikä oli 35 vuotta) pääministeri Mart Laarin johdolla aloitti Viron kansantalouden elvytyksen. Keinoiksi valittiin tulojen tasaverotus, vapaan kaupan mahdollistaminen, kiinteä valuutta ja yksityistäminen. Uusien yritysten perustamisesta tehtiin helppoa ja mutkatonta. Valtion politiikka oli aloitettava tyhjältä pöydältä neuvostovallan jälkeen. Kun Suomi päivitti puhelinlinjansa digitaalisiksi, se tarjosi 1970-luvulta peräisin olevaa analogista puhelinjärjestelmäänsä ilmaiseksi Virolle.

Viro kieltäytyi tarjouksesta ja rakensi oman digitaalisen järjestelmänsä. Virossa ei ollut myöskään ollut olemassa maarekisteriä, joten sellainen luotiin suoraan sähköiseksi ilman välissä olevaa paperiversiota.

Viron sähköinen järjestelmä joutui vakavan hyökkäyksen kohteeksi vuonna 2007, kun Viron hallitus päätti siirtää toisen maailmansodan muistopatsaan Tallinnan keskustasta sotilashautausmaalle. Venäjä-mieliset mielenosoittajat polttivat parakkeja ja ryöstivät kauppoja useita päiviä kestäneiden mellakoiden aikana. Viron tietojärjestelmiin kohdistui hyökkäys, ja useat julkiset palvelut kaatuivat. Tämä aiheutti hätäännystä Virossa, jossa monet palvelut ja tiedot sijaitsevat ainoastaan verkossa, eikä paperikopioita ole olemassa. Pian tämän jälkeen Tallinnaan avattiin NATO:n akkreditoima kyberturvallisuuskeskus. Vuonna 2017 Viro avasi maailman ensimmäisen ”data-suurlähetystön” Luxemburgiin. Lähetystö on varastorakennus, jossa sijaitsevilla palvelimilla on varmuuskopio kaikesta Viron datasta. Lähetystöllä on normaalit oikeudet ja sieltä kyetään käynnistämään Viron järjestelmät uudelleen mahdollisen kriisitilanteen jälkeen.

Nousevia virolaisia startup-yrityksiä

Tallinnassa vuonna 2003 perustettu VoIP-puheluita tarjoava Skype aloitti uuden korkean teknologian sukupolven Virossa. Skypen menestymisen antama esimerkki osoitti teknologian parissa työskenteleville ihmisille, että menestyminen alalla on mahdollista myös Viron kaltaisessa pienessä maassa. Kun Microsoft osti Skypen vuonna 2011 yli kahdeksalla miljardilla dollarilla, yrityksen entiset omistajat jakoivat runsaasti rahaa Viron startup-yrityksille, mikä houkutteli maahan lisää investointeja Yhdysvalloista.

Vuonna 2014 Janus Friisin ja Ahti Heimlan perustama Starship Technologies rakentaa ruoan kotiinkuljetusrobotteja, joita se testaa tällä hetkellä esimerkiksi Bernissä, Lontoossa, Hampurissa ja Redwood Cityssä Kaliforniassa. Autovalmistaja Daimler on investoinut yritykseen.

Karoli Hindricksin vuonna 2014 perustama Jobbatical välittää taitavia työntekijöitä keskipitkiin työsuhteisiin ulkomaille ympäri maailmaa. Yritykseen on investoinut varhaisessa vaiheessa muun muassa Union Square Ventures. Hindricksin periaatteen mukaan maailma olisi parempi paikka, jos jokainen voisi viettää vuoden ulkomailla.