Korkean teknologian kärkikaupungit

Kaupungistuminen on jatkuvasti kasvava ilmiö maailmassa. Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että seuraavien 35 vuoden aikana kaksi kolmasosaa maapallon väestöstä tulee elämään kaupunkiolosuhteissa. Tämä tarkoittaa kahden ja puolen miljardin ihmisen väestönkasvua. Kaikkein kukoistavimmat kaupungit ovat niitä, jotka luottavat huippuluokan teknologiaan ja luovat ihmisille mahdollisuuksia uuden teknologian luomiseen.

Business Insiderin teettämässä tutkimuksessa listattiin korkean teknologian kärkikaupungit vuonna 2017. Tutkimuksen suoritti innovatiivisten kaupunkien analysointiin erikoistunut tutkimusyhtiö 2thinknow. Yritys valitsi kymmenen eri tavoin painotettua tekijää, jotka liittyvät teknologisiin saavutuksiin. Näitä olivat muun muassa patenttien määrä asukasta kohti, teknologiayritysten pääomasijoittajien määrä, sijoitukset muissa innovaatiotilastoissa sekä matkapuhelinten käyttöaste. Näiden tekijöiden mukaisesti yhtiö asetti järjestykseen yhteensä 85 kaupunkia ympäri maailmaa. Jos haluaa nähdä, miltä tulevaisuus näyttää, näitä kaupunkeja kannattaa pitää silmällä.

San Francisco

San Franciscon sijoittuminen listan kärkeen ei ole suurikaan yllätys. Kantaahan San Franciscon lahden ympäristön metropolialueen eteläinen osa nimeä ”Piilaakso”. Alue on nimensä veroinen, sillä San Francisco on yksi maailman kärkikaupungeista korkean teknologian saralla, ja se on itse asiassa myös yksi maailman parhaista kaupungeista korkean teknologian työpaikkojen suhteen.

San Francisco on toiminut jo useiden vuosikymmenten ajan varsinaisena teknologiamagneettina, eikä tahti näytä hidastumisen merkkejä. San Francisco on epäilemättä teknologian ydinkeskus Amerikassa, ellei jopa koko maailmassa. Yrittäjyys on kaupungissa suuressa roolissa, startup-yrityksiä ja pääomasijoittajia löytyy kaikkialta. Suuri osa Piilaakson asukkaista on ohjelmoijia tai suunnittelijoita.

New York

New York sijoittuu niukasti toiseksi maailman korkean teknologian huippukaupunkien listalla. Tämä maineikas kaupunki on mielenkiintoinen yhdistelmä hyvin vanhaa ja täysin uutta. Kaupungin infrastruktuuria voi kutsua hieman vanhanaikaiseksi, mutta nykyteknologiassa se hakee vertaistaan. Vuoden 2013 tilastojen mukaan New Yorkissa on noin 7 000 korkean teknologian yritystä, jotka työllistävät noin 100 000 ihmistä. New Yorkissa on myös kattava erittäin nopea julkisessa käytössä oleva Wi-Fi-verkko ja osa kaupungin vanhoista puhelinkioskeista on muunnettu Wi-Fi-tukiasemiksi.

Lontoo

Lontoo on eräs maailman teknologisesti kehittyneimmistä kaupungeista. 2thinknow-yrityksen tutkimuksen mukaan Lontoossa on enemmän startup-yrityksiä ja ohjelmoijia enemmän kuin lähes missään muussa maailman korkean teknologian kaupungissa. Kasvuvauhti haastaa jopa San Franciscon, ja joidenkin arvioiden mukaan seuraavan vuosikymmenen aikana kaupunkiin syntyy 11 000 uutta teknologiayritystä, jotka työllistävät 46 000 ihmistä.

Los Angeles

Elokuvateollisuus ei ole Los Angelesin ainoa teollisuudenala. Vuonna 2014 julkaistun raportin mukaan Los Angelesissa on enemmän korkean teknologian sektorin työpaikkoja kuin millään muulla alueella Yhdysvalloissa. 2thinknow-yrityksen tutkimuksen mukaan alueen startup-yritykset ja pääomasijoittajat ovat merkittävässä roolissa Los Angelesin teknologiasektorin kasvussa.

Taipei

Tutkimusyrityksen analyysin perusteella Taiwanissa sijaitseva Taipei on ylivoimainen markkinajohtaja teollisen muotoilun alalla. Tilanne on ollut sama jo vuosikausien ajan, sillä kaupunki keskittyy paljon mieluummin rautapuoleen ohjelmiston sijasta. Taipei toimii kotina eräille maailman suurimmista tietokonealan yrityksistä, joihin sisältyvät esimerkiksi Asus, MSI, Gigabyte ja Acer. Taipeissa on tutkimuksen mukaan myös merkittävä määrä pääomasijoittajia.

Soul

Etelä-Koreassa sijaitsevaa Soulia on kutsuttu useasti tulevaisuuden kaupungiksi, ja sille on hyvä syy. 2thinknow-yrityksen tutkimuksen mukaan Soulin patenttihakemusten jättämistahti haastaa kaikki muut maailman kaupungit. Kaupungissa on kehitetty teknologiaa, jota me kaikki käytämme jokapäiväisessä elämässämme, kuten esimerkiksi matkapuhelinten käyttämä LTE-verkko. Soul on todellinen kasvualusta uusille vasta syntyvaiheessa oleville teknologiaratkaisuille.

Boston

Boston on kuuluisa tieteen, teknologian, insinöörityön ja matematiikan alojen huippuyliopistoistaan, joita ovat esimerkiksi MIT, Harvard, Tufts ja Northeastern. Kaupunki on tuottanut valtavan määrän uusia mielenkiintoisia teknologioita viimeisten vuosien aikana esimerkiksi biotekniikan ja robotiikan alalla. Kaupungissa on suuria pääomasijoittajia, jotka kaatavat rahaa innovaatiolaboratorioihin ja yliopisto-startupeihin.