Kuka on Alan Turing

Alan Turing on brittiläinen matemaatikko ja logiikan tutkija. Hän julkaisi itse formalisoimansa algoritmin ja tietojenkäsittelytieteessä käytetyn Turingin koneen. Hän eli vuosina 1912 – 1954. Häntä pidetään edelleenkin merkittävänä henkilönä tietojenkäsittelyssä ja erityisenä uranuurtajana. Hän tekikin merkittäviä töitä uransa aikana ja esimerkiksi johti toisen maailman sodan aikana Saksan laivaston Enigma -salakirjoituskoneen purkutyötä brittien Blerchkey Park – tukikohdassa. Tämä olikin yksi merkittävimmistä teoista sodan aikana, nimittäin se todennäköisesti lyhensi sotaa jopa 4 vuotta. Häntä pidetäänkin yhtenä toisen maailmansodan sankareista, joka jatkoi intohimoisesti uraansa sodan jälkeenkin. Silloin hän suunnitteli ensimmäisiä ohjelmoitavia digitaalisia tietokoneita ja rakensi ensimmäisen nykyaikaisen tietokoneen prototyypin Manchesterin yliopistossa.

Hän oli myös erityisen kiinnostunut ihmismielestä ja sen ajattelukyvystä. Hän tutki jatkuvasti ihmisen ajattelukykyä ja esittikin siitä välillä hieman provosoivia mielipiteitä. Nämä mielipiteet olivat kuitenkin hyvinkin merkittäviä ja ne aiheuttivat huomattavan määrän keskusteluja. Hän halusikin yhdistää ihmisten ajattelukyvyn koneeseen, joka jakoi huomattavasti mielipiteitä. Lopulta hän kuitenkin kehitti Turingin testin, joka on periaatteessa ratkaisu Alanin kysymykseen siitä, että voivatko koneet ajatella. Tällä kokeella on tarkoitus mitata tekoälyn ihmismäisyyttä. Kone toimii niin, että se laitetaan keskustelemaan kokeen tarkkailijana toimivan ihmisen kanssa. Tarkkailija ei tiedä etukäteen onko kyseessä kone vai ihminen. Tällöin nähdään, että erottaako tarkkailija koneen vastaukset ihmisen vastauksista. Tuloksena kone on älykäs, jos sen tarkkailija ei pysty erottamaan vastauksia ihmisen vastauksista.

Tekoälyn tutkimisen lisäksi hän tutki muun muassa todennäköisyyslaskentaa, kryptografiaa, lukuteoriaa ja algebraa. Mainetta hän kuitenkin loi eniten morfogeneesi-teorian ideoijana. Tämän teorian avulla oli tarkoitus pyrkiä selittämään se, että miten geenit vaikuttavat eliöiden rakenteeseen ja muotoon. Tämä tarkoittaa siis käytännössä sitä, että teorialla pyrittiin tutkimaan, että miten geenit vaikuttavat esimerkiksi kirahvin pitkään kaulaan tai vaikkapa tiikerin raitoihin. Hän siis käytännössä pyrki saamaan vastausta sille, että miksi kaikki näyttävät siltä miltä näyttävät ja millä tavalla eläinten ja eliöiden geenit vaikuttavat niiden ulkonäköön. Tämä onkin ollut merkittävä alku nykyaikaiseen geenitutkimukseen, jossa geenejä katsomalla pystytään kertomaan melkein kaikki kyseisestä eliöstä.

Alan Turingin elämä

tehneen itsemurhan syömällä syanidilla kyllästetyn omenan

Alan Turingin elämä ei kuitenkaan ollut helppoa, sillä hän oli vainottu suuren osan aikuiselämästään homoseksuaalisuutensa vuoksi. Jopa hänen osallisuutensa sodassa ja sen lopettamisessa tunnustettiin vasta hänen kuolemansa jälkeen. Hänen kuolemansa jälkeen hänelle tehtiin kemiallinen kastraatio, josta selvisi hänen tehneen itsemurhan syömällä syanidilla kyllästetyn omenan.

Turing rupesi esittämään merkittäviä signaaleja hänen neroudestaan jo nuorena, jotka tulivat kuitenkin esille vasta myöhemmin. Hänen vanhempansa kuitenkin ilmoittivat Alanin päiväkouluun jo kuuden ikäisenä, jossa koulun rehtori huomasi Alanin kyvyt jo varhain. Alanin muutkin opettajat rupesivat huomaamaan pienen pojan erityisen älykkyyden. 14-vuotiaana hän siirtyi tästä syytä Sherborne Schooliin, joka oli hyvin kallis ja kuuluisa yksityiskoulu Dorsetissa. Kouluaika oli kuitenkin Alanille hieman ristiriitaista, sillä osa opettajista ei arvostanut hänen kiinnostustaan matematiikkaan ja tieteisiin. He halusivat hänen keskittyvän enemmän klassiseen koulutukseen. Rehtori sanoikin vanhemmille, että Alan tuhlaa täällä aikaansa, jos aikoo tulla pelkästään tieteiden spesialistiksi. Hän kuitenkin menestyi koulussa hyvin ja löysi 16-vuotiaana Einsteinin teokset, joihin hän rupesi tutustumaan. Todellinen kiinnostus kaiken päättelemiseen tuli siitä, kun hänen ensimmäinen rakkautensa kuoli Alanin opiskeluaikoina. Silloin hän päätti että kaikkien ilmiöiden, myös aivotoiminnan täytyy olla jollakin tavalla materiaalisia. Lukion jälkeen hän päätyi opiskelemaan King’s Collegeen, jossa hän rupesi kehittämään Turingin koneita, eli ensimmäisiä tietokoneista.