Nikola Tesla, Suuri Keksijä Nero

Insinööri ja keksijä Nikola Tesla on yksi kaikkein kuuluisimmista henkilöistä, joiden patentit ja keksinnöt ovat vieläkin käytössä jokaisessa joka päiväisessä teknologiassamme mitä käytämme nykypäivänäkin. Nikola Tesla oli käytännön läheinen suurmies, jonka kyvyt olivat hämmästyttävät. Mutta hän ei elänyt kuitenkaan millään tavalla kovinkaan helppoa tai rikasta elämää. Jo pienestä pitäen hän pystyi visualisoimaan konseptin päässään ja muuttamaan sen lopulta patentiksi. Ja muun muassa hän pystyi lukemaan kirjan niin, että muisti joka ikisen yksityiskohdan siitä. Jo lukio ikäisenä koulussa hänen opettajansa luulivat hänen huijaavan, sillä eivät uskoneet tämän olevan mahdollista. Valokuvamuistinsa oli yksi syy, miksi Teslan keksinnöistä ei ole piirustuksia, sillä hän usein visualisoi ne vain mielessänsä.

Nikola Teslan historia

Serbialaisesta perheestä oleva Tesla syntyi Itävallassa keisarikunnassa, joka on sijaintinsa puolesta nykyiseltään Kroatiaa. Hänen isänsä oli pappi ja vasta lähes kuolemankielissä sairastavana sai lupauksen isältänsä, että jos paranisi hän saisi luvan mennä opiskelemaan tekniikkaa yliopistoon. Tesla paranikin kolerasta nopeasti tämän lupauksen saatuaan. Yliopistossa kaksikymmentäyksi vuotiaana Tesla oppi kahdeksan kieltä, oli tähtioppilas ja hän opiskeli kolmesta aamu yöstä yhteentoista aamuun. Hän puhui siis sujuvasti saksaa, latinaa, tšekkiä, italiaa, unkaria, ranskaa ja englantia. Mutta toisena vuonna yliopistossa hän alkoi uhkapelaamaan ja lopulta päätyi uhkapelaamaan kaikki rahansa ja opiskelubudjettinsa. Jotenkin hän kuitenkin sai balanssinsa kuntoon, mutta ei koskaan valmistunut yliopistosta. Hän katkaisi myös kaikki välinsä perheeseensä, muutti Budabestiin töihin, jonka jälkeen työskenteli ympäri Ranskaa ja Saksaa ennen kuin päätyi Yhdysvaltoihin vain neljä senttiä rahaa taskussaan. Kun hän saapui Yhdysvaltoihin, hän sai pian kansalaisuuden ja pääsi töihin New Yorkiin Thomas Edisonin tutkimuslaitokselle. Moni ajattelee Thomas Edisonin olevan sähkölamppujen isä, mutta Teslan ideoiden avulla ne saavuttivat suuren suosion.

Keksinnöt ja hulluus

Nikola Teslan keksintöihin kuuluvat vaihtovirta, vesivoima, teslakäämi, maanjäristyslaite, joka käytti asian tai esineen omaa luontaista liikettä hyväkseen, kauko-ohjattavuus ja sähkömoottori. Se mikä alkoi viedä Teslan uskottavuutta ja hänen omaa mielenterveyttä alaspäin oli Teslan sähkövirran lähetin, jota kutsutaan Tesla torniksi. Nikola Teslan aikomus oli kehittää sellainen torni ja laite, joka toisi sähkön jokaiseen talouteen ilman johtoja. Eli Tesla pyrki kehittämään toimivan hyppysähkön. Lähes kuusikymmentä metrinen torni kuitenkaan ei koskaan ylittänyt sitä rajaa, että se käyttöä voitaisiin tosissaan kokeilla, sillä median myllerryksen ja negatiivisuuden takia Tesla menetti kaikki sijoittajansa ja rahoittajansa ja tornia ei koskaan saatu valmiiksi saakka. Siihen ei uskottu. Nikola Teslalle tämä epäonnistuminen oli liikaa. Tesla oli muutenkin erittäin herkkä, pakkomielteinen ja bakteerikammoinen sekä erityinen persoona. Hän oli elänyt selibaatissa koko elämänsä ja kertoi sen olevan hänen luovuutensa lähde. Hän ei koskaan tehnyt keksintöjään tai auttanut ihmiskuntaa rahan takia vaan puhtaasta keksimisen ja luovuuden innostansa. Hän ei nukkunut kuin muutaman tunnin yö unia, teki pakko-oireisia tapoja ja kertoi kuulevansa, miten kärpänen laskeutuu pöydälle yöllä. Hänen sanottiin olevan masentunut ja hullu ja työnarkomaani. Hän kertoi yhdessä viimeisessä haastattelussaan, että on rakastunut puluun. Ja, että tuo pulu on hänen elämänsä rakkaus. Hän kertoi, että kerran pulu tuli yöllä hänen petinsä vierelle ja kertoi hänelle olevansa kuolemaisillaan. Ja tuon pulun kuolema vei Teslan nerouden mennessään. Nikola Tesla kuoli 89 vuotiaana New Yorkissa ja elää keksintöjensä kautta vielä tänäkin päivänä voimakkaana ja yhtenä tärkeimmistä keskijöistä ja fyysikoista historiassamme.

Keksinnöt ja hulluus