Nikola Teslan keksinnöt

Nikola Teslan suurimpia ja ensimmäisiä keksintöjä on vaihtovirta. Tasavirta ennen vaihtovirran keksimistä söi rakennusvaiheessa paljon enemmän materiaalia, muun muassa kupari, sekä sen hävikki oli huomattavasti suurempi kuin vaihtovirran. Thomas Edisonilla ja Nikola Teslalla, joka silloin työskenteli Edisonin yrityksessä tuli asiasta käden vääntöä ja Edison omistikin kaiken energiansa Teslan idean päihittämiseksi. Lopulta kuitenkin tilanne kääntyi toisin päin ja New York sähköistettiin vaihtovirralla edullisemmin kuin ennen Niagaran putouksien yhteyteen rakennetun vesivoimalasähkön avulla. Niagaran putouksien valjastaminen vesivoimaksi olikin ollut yksi Teslan lapsuuden haaveista. Nyt se oli totta. Nykypäivänäkin Yhdysvalloissa on vielä 110 volttinen sähkövirta vaikka lähes kaikkialla muualla maailmassa on 220 volttia, sillä Edison onnistui kuitenkin pelottelemaan tarpeeksi vaihtovirran vaarallisuudesta. Toinen sähköntuotantoon liittyvä keksintö on kuuluisa Teslakäämi eli laite, jolla pystyi sähkömagneettisen kentän avulla tehdä sähköä niin sanotusti langattoman sähköverkon kautta. Se vihastutti yhtiöitä, sillä nyt sähköä periaatteessa pystyttiin luomaan maailman magneettikentän avulla ilman, että siitä voitiin enää velottaa ketään. Käämi ei niinkään ole enää käytössä oleva keksintö, mutta sen ideologia ja sen edeltävät keksinnöt olisivat jääneet unholaan ilman tätä tärkeää välivaihetta sähköelektroniikan historiassa.

Sadat patentit

Nikola Tesla patentoi noin kolme sataa erilaista patenttia elämänsä aikana miltei kolmessa kymmenessä eri maassa plus myös valtava määrä patentteja on tullut esille ja ilmi, mitä hän ei koskaan itsellensä ehtinyt patentoida tai jotka hän keksi toisen yrityksen nimissä. Thomas Edison muun muassa käytti häikäilemättä hyväkseen Nikola Teslan nerokkuutta omien keksintöjensä kanssa. Thomas Edison lupasi Teslalle kovat palkkiot sähkömoottorien ja muiden Edisonin laitteiden kehittämiseen, mutta Edison ei koskaan pitänyt lupauksiaan ja näin Tesla lähti yrityksestä ja perusti oman laboratorionsa. Hän alkoi työskennellä pohjamudista alkaen uudelleen, kunnes sai rahoituksensa kuntoon. Tesla kuitenkin kärsi suuren onnettomuuden, ja menetti tulipalossa kaiken laboratoriostaan. Hän kuitenkin rakensi kaiken uusiksi ja aloitti alusta, taas täysin rahattomana. Ensimmäinen Atlantin ylittävä radiosignaali ei kuulunut Teslalle patentin puolesta, vaikka hän alun perin oli hakenut patenttia radioaallolle. Guglielmo Marconi siunattiin radioaaltojen keksijäksi, vaikkakin korkein oikeus vei lopulta vuosia jälkeen päin patentin takaisin sen oikealla keksijälle, Teslalle. Miksi Macronin sitten saikaan alun perin patentin läpi, mutta Tesla ei, oli syynä varmasti rahoituspuoli sekä se, että Marconi leiristä löytyi myös Teslan arkkivihollinen Thomas Edison. Mutta Tesla on kertonut haastattelussaan, että on onnellinen siitä, että Marconi sai radioaallon toiseen päähän maailmaa, sillä signaalin saamisessa käytettiin seitsemäätoista hänen patenttiaan. Hän teki siis pyyteettömästi töitä ihmiskunnalle ja sitä kautta onkin yksi kaikkein kunniallisimpia keskijöitä historiassamme.

Sadat patentit

Sähkömoottori

Isoimpia vielä käytössä olevia Teslan keksintöjä on sähkömoottori. Sähkömoottori löytyy niin kompressoreista kuin erilaisista keittiövälineistäkin nykypäivänä. Kaikkein suurimmaksi nimeksi Tesla on tullut sähköautovalmistajan Tesla Motorsin jälkeen, sillä Tesla sähköautoissa käytetään hänen sähkömoottori patenttiaan. Muita Teslan keksintöjä ovat muun muassa kauko-ohjaus ja dynamot ja röntgensäteily. Röntgensäteilystä Tesla kertoi sen olevan myös vaarallista, mutta häntä ei uskottu. Yksi Edisonin kokeiluista oli röntgensäteillä amputoidun käden kipujen parantaminen, jota hän testasi sitä työntekijäänsä, joka myöhemmin kuoli syöpään. Edison testasi röntgensäteitä myös omiin silmiinsä, sillä ajatteli niiden parantavan likinäköä ja mahdollisesti jopa parantavan sokeuden, mutta tuon kokeilun tuloksena Edison kertoi lehtihaastattelussa: ”Älä puhu minulle röntgensäteistä, pelkään niitä”.