Pöytätietokoneiden suosio hiipumassa

Elämme älypuhelinten aikaa, jolloin ihmisillä on kiire ja kaikki tarvittava löytyy omasta taskusta. Puhelimissa on asennettuna niin kamerat, laskimet kuin verkkopankitkin. Kaikki mahtuu pieneen tilaan ja samaa periaatetta monet noudattavatkin: kodin tietokone ei saa viedä paljoa tilaa. Läppärit ovat nykyaikaa.

Suomessa ylioppilaskirjoitukset muuttuivat osin sähköisiksi vuonna 2016. Tämä on lisännyt kannettavien tietokoneiden tarvetta myös oppilaskäytössä. Nykyajan oppilaille suositellaankin oman läppärin ostoa. Kaikki koulut eivät vaadi oman tietokoneen ostamista, mutta puolet suosittelevat sitä. Läppäri on siitäkin kätevä, että se kulkee mukana ja mahtuu hyvin minne vain. Kannettava tietokone ostetaan usein myös kotikäyttöön, vaikka sitä käytettäisiinkin vain yhdessä huoneessa ja yhdellä pöydällä. Läppärit vievät vähemmän virtaa, ne ovat hiljaisia ja niiden kanssa tietokonepöydälle mahtuu paljon muutakin. Vanhan mallin pöytätietokoneet veivät paljon enemmän tilaa, sillä tietokoneen keskusyksikkö tuli olla joko pöydällä tai esimerkiksi lattialla tietokonepöydän alla tai vieressä. Lisäksi pöytätietokoneen kanssa on olemassa riski tietojen häviämiseen sähkökatkoksen aikana. Kannettava ei sammu ennen kuin akku on tyhjentynyt. Monien kodeista pöytätietokone kuitenkin vielä löytyy. Niitä myydään ahkerasti elektroniikkakaupoissa ja saatavilla on hyvin tehokkaita koneita. Esimerkiksi Gigangin valikoimaan kuuluu Predator Orion 5000 -pelitietokone, jonka luvataan pyörittävän kaikkein vaativimpia pelejä. Hintaa koneella on reilu 3000 euroa.

Tietokone ja pelit

Aktiivisimmat pelaajat hankkivat mielellään pöytätietokoneen, sillä sen ominaisuudet, kuten suorituskyky ja näytönohjaimet ovat helposti vaihdettavissa tehokkaampiin, mikäli sille tulee tarve. Uutta tietokonetta ei tarvitse siis ostaa sen vuoksi, että suorituskyky ei riitä johonkin peliin. Kannettavalla tietokoneella tämä ei onnistu. Toisaalta monia suosituimpia nettipelejä pelataan nykyään Playstationilla. Moni onkin siirtynyt täysin pelikonsolien pariin ja näinollen pöytätietokoneille ei ole monissa talouksissa enää tarvetta. Pelikonsolien kehitys on ollut niin nopeaa ja hurjaa viime vuosina, että niissä on samoja toimintoja kuin tietokoneillakin ja niiden suorituskyky on huima.

Mikäli pelaaja haluaa pelata pelejä ilman tökkimistä, mutta haluaa ehdottomasti ostaa kannettavan pelaamista varten, löytyy niitäkin tehokkaita. Silloin hinta voi olla hyvin korkea. Pienessä ja ohuessa kannettavassa prosessorien ja muiden osien tulee olla pieniä, jotta ne mahtuisivat läppärin sisään. Tämä nostaa hintaa huomattavasti.

Markkinoilla myös muita laitteita

Kätevän kannettavan tietokoneen lisäksi markkinoilla on saatavilla esimerkiksi tabletteja. Niillä hoituu todella moni asia, kuten laskujen maksaminen, tekstitiedoston luominen ja muokkaaminen, netin selailu, kuvien muokkaus tai esimerkiksi tulostaminen. Tabletteihin on saatavilla erillisiä näppäimistöjä tai hiiriä, jolloin käyttökokemus muistuttaa paljon kannettavan tietokoneen käyttöä. Lisäksi nykyajan tabletit jaksavat pyörittää hienosti tärkeimpiä esimerkiksi toimistossa käytettyjä ohjelmia. Tabletti kulkee helposti mukana missä vain, sillä se on ohut ja kevyt.

Markkinoilla myös muita laitteita

Tietokoneen lisäksi olennaisesti puhelinta käytetään samoin kuin tietokonetta. Puhelimella pystyy hoitamaan raha-asioita, vastaamaan sähköposteihin, seuraamaan lähetyksiä tai lähettämään työhakemuksen. Nykyään ihminen voi tehdä valinnan, hankkiiko kaikki laitteet vai vain yhden, sillä jo yhdellä laitteella pystyy hoitamaan suurimman osan tietokoneella tehtävistä asioista. Toki tietyn alan ammattilaiset tarvitsevat tietokonetta työhönsä, jolloin puhelin ei ole riittävä väline.Kaikkien näiden lisäksi on olemassa myös niinkutsuttuja 2-in-1 -tietokoneita, joissa tabletti ja tietokone on yhdistetty samaan laitteeseen. Laite pyörittää kaikkein edistyneimpiäkin ohjelmia ja tabletti on mahdollista irrottaa laitteesta. Näin saat käyttöösi kosketusnäytöllisen tabletin. Käytä siis, kuten haluat! Laite sopii niin kotikäyttöön, opiskeluun kuin työhönkin. Gigantista laitteita löytyy noin tonnin hintaan. Halvimmalla on hintaa reilu 600 euroa.