Skype

Skype on pikaviestintäohjelma ja kaupallinen VoIP-palvelu, jonka kehittivät ruotsalainen Niklas Zennström ja tanskalainen Janus Friis yhdessä virolaisten Ahti Heinlan, Priit Kasesalun ja Jaanin Tallinnin muodostaman ohjelmistokehittäjäryhmän kanssa Tallinnassa Virossa vuonna 2003. Skypen päämaja sijaitsee Luxemburgissa. Sillä on lisäksi toimistot Lontoossa ja Tallinnassa. Kehittäjäryhmä myi Skypen vuonna 2005 yhdysvaltalaiselle eBay-kauppayhtiölle noin 2,6 miljardin dollarin hintaan. Vuonna 2011 Microsoft osti Skypen 8,5 miljardin dollarin kauppahintaan.

Ohjelmisto

Skype tarjoaa käyttäjilleen ilmaisia video- ja äänipuheluita internetin kautta sekä ilmaisen pikaviestintäalustan, jolla käyttäjät voivat keskustella keskenään ja lähettää tiedostoja ohjelman kautta. Skypen avulla voi myös soittaa ja lähettää tekstiviestejä tavallisiin puhelimiin, mutta tämä palvelu on maksullinen. Skypen ilmaisversio mahdollistaa kymmenen samanaikaisen keskustelijan ryhmäpuhelun. Maksullisessa versiossa keskustelijoita voi olla jopa kaksikymmentä. Tekstimuotoinen viestittely on mahdollista kahden käyttäjän välillä tai ryhmissä, joissa voi olla enintään 50 käyttäjää. Skype-puheluissa on myös mahdollista jakaa kuvaa omasta näytöstään muille käyttäjille.

Skype on toiminut teknisesti useista muista VoIP-ohjelmista poiketen vertaisverkko-ohjelmana, jonka käyttämä tietoliikenne salataan, jolloin käyttäjien puheluiden salakuuntelu on hankalaa. Skype on niin sanottu freemium-palvelu, jossa valtaosa palveluista on käytöltään ilmaista, mutta lanka- tai matkapuhelinlinjoihin soittaminen vaatii maksullisen tilauksen tai Skype Creditien käyttämistä.

Maksulliset palvelut

Skype tarjoaa maksullisina palveluina SkypeOut- ja SkypeIn-palveluita. SkypeOutilla pystyy soittamaan tavalliseen lanka- tai matkapuhelinverkkoon. Skype käyttää palvelussaan aina paikallispuheluhintaa, joten soittotaksat ulkomaille ovat yleensä edullisia. Soittoaikaa voi ladata muun muassa luottokortilla. Palvelun heikkoutena on, että se ei osaa näyttää soittajan SkypeIn-numeroa vastaanottajalle. Palvelun voi kytkeä näyttämään soittajan matkapuhelinnumeron.

SkypeIn-palvelussa käyttäjä saa käyttöönsä 50 euron vuosimaksulla puhelinnumeron, joka yhdistää tulevan puhelun käyttäjän omaan Skype-palveluun eli yleensä käyttäjän tietokoneelle. Vuonna 2005 Skypen markkinaosuus kansainvälisissä puheluissa oli 2,9 prosenttia, mutta vuonna 2014 se oli noussut jo 40 prosenttiin.

Skype for Business

Skype tarjoaa yhdessä Microsoft Office 365:n kanssa lähinnä yrityskäyttöön suunnattua Skype for Business -palvelua. Palvelu mahdollistaa Skype-kokouksien järjestämisen palvelua käyttävien henkilöiden välille. Kokoukset sisältävät mahdollisuuden ääni-, video- ja verkkoneuvotteluihin. HD-videoneuvotteluissa voidaan näyttää kuuden henkilön videokuvaa FullHD-tarkkuudella reaaliajassa samanaikaisesti.

Skype for Business mahdollistaa Skype-kokousten laajentamisen jopa 10 000 osallistujan seminaareiksi tai muiksi suuriksi esitystilaisuuksiksi. Skype-kokouksiin osallistuminen on mahdollista myös pelkän puhelimen avulla Microsoftin äänineuvottelupalvelun avulla. Näin kokoukseen voi liittyä ilman internetyhteyttä tai silloin, kun tietokonetta tai taulutietokonetta ei ole käytettävissä.

Alustat

Skype toimii useilla erilaisilla laitteilla ja käyttöjärjestelmillä. Sovellus on saatavilla Windowsille kaikille järjestelmäversioille Windows XP:stä Windows 10:een. Lisäksi Skype toimii myös muilla Windows-pohjaisilla laitteilla, kuten Xbox Onella, Windows-puhelimilla ja Microsoft HoloLensillä. Muita Skypen tukemia työpöytäjärjestemiä ovat macOS (versio 10.9 ja uudemmat) sekä Linux-järjestelmät Ubuntu, Debian, openSUSE ja Fedora.

Alustat

 

Matkapuhelinlaitteilla Skype toimii iOS-, Android- ja Nokia X -alustoilla. Sovellus oli aiemmin saatavilla myös tietyille Symbian-, BlackBerry OS- ja BlackBerry 10 -laitteille sekä Windows Mobile versioille 5–6.1, mutta Microsoft ilmoitti vuonna 2016, ettei Skype toimi enää näillä laitteilla vuoden 2017 jälkeen, kun palvelu muuttuu vertaisverkkopalvelusta asiakaspalvelinohjelmaksi. Skype toimii myös muun muassa Maemo-järjestelmää käyttävillä Nokia N800, N810 ja N900 laitteilla, PlayStation Portable Slim- ja Lite-pelikonsoleilla sekä älytelevisioilla, jotka käyttävät televisioon tarkoitettua sovellusta.

Turvallisuus

Skypen toimintaperiaatteet ja salausjärjestelmä saattavat aiheuttaa tietoturvariskin palvelun käytössä. Skype salaa liikenteen käyttäjän ja palvelimen välillä, mutta se ei mahdollista salausta avaimilla, joita ylläpitäjä ei saa käyttöönsä. Palvelun lähdekoodi ei ole avoin tarkastelulle eikä sen turvasuunnittelua ole dokumentoitu tarpeellisesti. Skype on myöntänyt tietoturva-aukkojen olemassaolon.