Suomen teknologiakehitys

Vaikka maailman talous onkin yleisesti hieman epävarmassa asemassa, ei se kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö meillä Suomessa olevat teknologiajätit pärjäisi maailmalla. Suomi onkin jo tunnettu monista maailmanlaajuisista merkeistään, kuten Nokiasta ja Angry Bridsistä. Suomen teknologia siis jatkaa edelleenkin kasvuaan, maailman tilanteesta huolimatta, joka tulikin juuri selväksi Nokian kautta. Nokia lanseerasi juuri muiden puhelin jättien kuten Huawein ja Samsungin rinnalle oman huippu älypuhelimensa, kuitenkin huomattavasti parempaan hintaan. Suomen teknologiayritysten tilaukset kasvavat vain jatkuvasti jokaisella alalla, mukaan lukien elektroniikan ja sähkötekniikan tilauskannat. Tämä kuitenkin tarkoittaa vain parempaa asemaa suomelle ja maailmanlaajuista tuntemusta. Suomen laivateknologia on myöskin todella suuren tilauskannan alla ja tilaukset ovat kasvaneet huomattavasti viime vuosista.

Mitkä nämä suomalaiset teknologiajätit sitten ovat?

Suomeen on viime vuosien aikana kasvanut yhä enemmän uusia teknologian menestyjiä, samalla kuin vanhat menestyjät ovat pysyneet edelleenkin mukana teknologian muuttuvilla markkinoilla. Tässä artikkelissa käymmekin hieman läpi suomalaisia teknologiajättejä, jotka ovat pitäneet pintansa maailmalla.

Nokian

Suomen kasvanein teknologiayritys on HMD Global, joka on ottanut Microsoftin myymisen jälkeen Nokian puhelimien valmistuksen vastuulleen. Kyseinen yritys perustettiin vain pari vuotta sitten vuonna 2016. Nokian puhelimia yritys taas alkoi valmistaa vuonna 2017, jolloin se pääsi kansainvälisille markkinoille, vanhan tuotemerkin ansiosta. Tuotemerkki valmistaa puhelimia ja tabletteja kuluttajakäyttöön. Uudesta puhelinvalmistajastaan huolimatta Nokia kuitenkin pitää edelleenkin paikkaa Suomen suurimpana teknologian yrityksenä. Valitettavasti ei kuitenkaan tiedetä, että koska tämän paikan vie HMD Global. Nokian liikekasvu on nimittäin viime vuosina laskenut 3 prosenttia.

Toisena todella kasvavana yrityksenä on taas suomessa taas uusi, vasta vuonna 2013 perustettu peliyritys. Small Giant Games on suomalainen pelijätti, joka on päässyt yhdeksi Suomen menestyneimmistä teknologiayrityksistä pelkkien mobiilipelien ansiosta. Tämä yritys on päässyt jopa 28 miljoonan liikevaihtoon ja kasvattanut tulostaan viime vuosina 7490 prosenttisesti. Yritys julkaisi viimeisimpänä pelinään Empiser & Puzzles –pelin, joka on saanut vallattua kuluttajamarkkinat. Peli yhdistää roolipelin ja pulmapelin samaan kategoriaan. Tätä kyseistä peliä on ladattu jo yli 10 miljoonaa kertaa, joka tekeekin siitä yhden menestyneimmistä suomalaisista peleistä Angry Birdsin jälkeen. Rope Racers ja Oddwing Escape ovat myös kyseisen pelinvalmistajan tuotoksia.

Kolmanneksi eniten kasvanut yritys Suomessa taas on kuluttajien hyväntekeväisyys yritys, joka tekee kuluttajien matkustamisesta edullisempaa. Tämä yritys on nimeltään Uros ja tarjoaa roaming-palveluita. Yritys perustettiin vuonna 2011 Oulussa ja on yksi NIY-ohjelman yrityksistä. Yrityksen tarkoituksena on alentaa data roaming ja mobiililaitteiden käyttömaksuja kansainvälisesti, jolloin mobiiliverkkoa pystyisi käyttämään edullisesti maasta huolimatta. He toivatkin muutama vuosi sitten markkinoille Goodspeed –nimisen mokkulan. Tällä mokkulalla pystyy käyttämään verkkoa jokaisen kohdemaan omalla hinnalla. Kuluttajatuotteen lisäksi yritys on kehittänyt teollisen internetin pilvipalvelun. Tätä palvelua käytetäänkin suurimmaksi osaksi kemianteollisuudessa.

Suomen toiseksi suurimman yrityksen titteli taas menee Elisalle, joka onkin yksi Suomen vanhimmista teknologiayrityksistä. Yritys tarjoaa laajasti erilaisia tietoliikennepalveluita ja it -palveluita kuluttajille ja yrityksille. Elisasta onkin tullut kansainvälisesti tunnettu käyttörajattoman internetin tarjoajana. Elisa tarjoaa kuluttajille ja yrityksille erilaisia liittymäpaketteja puhelimiin ja laajakaistoihin, sekä jälleenmyy elektroniikka laitteita, kuten puhelimia, tabletteja ja kannettavia tietokoneita. Elisan jälkeen Suomen suurimmat tietoliikennepalveluita tarjoavat yritykset ovat Telia ja DNA. Telian liikevaihto oli viime vuonna 1512 miljoonaa euroa, joka kasvoi noin 6 prosenttia viime vuosista. DNA:n liikevaihto taas on kaikista pienin eli 913,51 miljoonaa euroa. DNA:n liikevaihto myös kasvoi muita huonommin eli vai vaivaiset 3 prosenttia, joka on puolet vähemmän kuin Telialla.