Thomas Edison, Keksijä Vai Liikemies osa 1

Thomas Edison on kiistelty hahmo, hänen nimiinsä on patentoitu yli tuhat patenttia, mutta suurin osa niistä on kiistelyjen patenttien listalla, sillä takaa usein löytyy toinen henkilö, joka on keksinyt kyseisen idean Tästä syystä Thomas Edisonia syytetään usein patenttien omistamisesta, mutta vertaansa vailla oleva liikemies kuitenkin on edistänyt suuresti monen keksinnön kaupallistamista ja käyttöönottoa, vaikka alkuperäinen idea ei olisi ollut hänen omansa. Näin ollen siis monet sellaiset keksinnöt, jotka olisivat jääneet kehityksen varjoon ja luomatta, päätyivätkin tämän idearikkaan liikemiehen käsiin ja sitä kautta saivat siivet alleen. Monet suuret keksijät, kuten television keksijä ja radion keksijä toimivat Edisonin alaisuudessa. Samoin kuuluisa ja monen nykypäivän keksinnön takana oleva Nikola Tesla työskenteli Edisonille. Valitettavasti Edisonin ja Teslan välit kuumentuivat patentti kiistan ja vaihto- sekä tasasähkön kiistan takia niin pahasti, että Tesla jäi ilman palkkiotaan ja lopetti työskentelyn Edisonin kanssa. Siitä hetkestä saakka heistä tuli arkkivihollisia toisilleen ja varsinkin Edisonin puolesta. Myöhemmin uusissa keksinnöissä ja innovaatioissa Edison pyrki toiminnallaan muuttamaan Teslan keksintöjen kuvaa negatiiviseksi käyttäen rahaa, vaikutusvaltaa ja mediaa hyödykseen. Edison on siis kiistelty hahmo niin keksintöjensä kuin toimintatapojensa suhteen. Mutta mikään ei vie pohjaa siltä ,että ilman patenttien jatkokehittelyä ja luomista, meillä ei olisi sellaista teknologiaa mitä meillä on nykypäivänä ja siitä kiitos kuuluu Thomas Edisonille. Hän on kuitenkin esi-isä kaupalliseen teknologiaan niin television eli liikkuvan kuvan kuin äänen ja valaistuksen suhteenkin.

Edisonin historia

Ohiolainen seitsemän lapsen perheen viimeisin lapsi kärsi rankan lapsuuden. Häntä kiusattiin koulussa ja hän kärsi sairaudesta mikä luultavammin aiheutti hänelle kuulon heikkenemisen. Toinen tarina kuulon heikkenemisestä on se, että hän sai niin pahasti korvapuustia juna-asemalla valaistuskokeilussaan nuorena poikana, että se vaurioitti hänen kuulonsa. Edison oppi puhumaan kovasta neljä vuotiaana ja lopulta kun koulu ei sujunut, hänen äitinsä päätti ottaa lapsensa koti-opetukseen. Kaksitoista vuotiaasta saakka Edison teki töitä perheensä toimentulon tueksi ja julkaisi omaa lehteäkin. Hän kiinnostui paljon tuona aikana sähköviestilaitteista ja hänestä tulikin myöhemmässä vaiheessa sähköttäjä. Hän keksi tuolloin ensimmäisen patenttinsa, mutta patentti ei päässyt tuotantoon poliittisten ristiriitojen takia. Tuo laite nimittäin teki ääntenlaskemisesta sähköoista ja nopeaa. Patentti käytettiin hyödyksi siis vasta vuosikymmeniä sen keksimisen jälkeen. Kaksikymmentä kolme vuotiaana Edison meni naimisiin kauniin kuusitoista vuotiaan Maryn kanssa ja Edisonille syntyi kolme lasta. Ensimmäiset kaksi niistä saivat lempinimet sähköttäjä laitteiden mukaisesti. Dot ja Dash. Mary kuitenkin kuoli nuorena ja Edison meni uudelleen naimisiin 39 vuotiaana kaksikymppisen Minan kanssa, jota hän kosi morsetuksen avulla. Heille syntyi myös kolme lasta. Thomas Edison sairasti diabetesta ja kuoli sen vuoksi oleviin komplikaatioihin. Kymmeneltä seuraavan aamupäivänä ihmiset ympäri maailmaa sulkivat sähkövalonsa minuutiksi kunnioittaakseen tätä vapaa-ajattelijaa ja liikemiestä, joka toi sähkövalon jokaisen kotiin.

Median voima

Koska Edison oli tutustunut uutismaailmaan jo nuorena ja julkaissut omaa lehteänsä hän oli aina viisas median edessä ja säilytti vaikutusvaltansa mediaan aina. Näin ollen kaikissa patenttiriidoissa ja kaupallistamisessa Edison oli nero. Hänen oli helppo saada media puolelleen ja tätä kautta myös rahoittajia omiin projekteihinsa. Median avulla Edison saavutti keksinnöilleen ja uusille ideoilla kannatusta ja tämä voikin olla yksi isoimpia syitä miksi Edison saavutti niin paljon enemmän kuin sen ajan muut keksijät ja fyysikot.

Median voima