Thomas Edison, Keksijä Vai Liikemies osa 2

Vaikka Edison oli kiistelty tiedemies ja piin kova liikemies, hänen ansiostaan niin televisiokuva ja puhelimet sekä sähkö kehittyi muutamissa vuosikymmenissä huimasti. Teknologian kehitykseen vaikutti suuresti Ensimmäinen Maailmansota, jossa kuitenkaan Edison ei rauhan ajatuksiensa ja väkivallattomuutta kannustavana vapaa-ajattelijana halunnut olla mukana. Edison oli ylpeä siitä, ettei kehitellyt tai keksinyt aseita. Edison on äänestetty yhdeksi tärkeimmäksi merkittävämmäksi henkilöksi historiassa. Historian merkittävimpien henkilöiden listalla Edison on kolmaskymmenes viides ja vaikutusvaltaisimpana amerikkalaisena hänen sijoituksensa on viidestoista.

Thomas Edisonin keksinnöt

Ensimmäisiä Edisonin keksintöjä oli fonografi, joka oli ennen vanhaan toimiva sanelulaite. Kun Edison huusi torveen, ääni kantautui takaisin kovempana ja sillä pystyi myös äänittämään musiikkia. Edison kaupallisti tämän keksinnön. Sen jälkeen yksi suurimpia hänen täysin omia keksintöjä oli kinetoskooppi ja elokuvaprojektori. Valaistuksen esi-isänä tunnettu Edison ei kuitenkaan ollut hehkulampun keksijä, vaan kehitti siitä paremman ja toimivamman ratkaisun toisten patentteja hyödyntämällä. Samoin voimalaitokset ja sähköjakeluverkoston luominen tapahtui samankaltaisesti. Edison oli siis erittäin pätevä työstämään toisten patenteista hyödyllisimpiä ja taloudellisesti parempia ratkaisuja. Monet keksinnöt eivät olisi saavuttaneet kansalaisia muutoin, ellei Edisonin tehtaat, lukuisat yritykset ja yhteistyö median kanssa olisi ollut niitä ajamassa eteenpäin.

Ura

Edison kehitteli hehkulampusta sellaisen, joka kesti käyttöä ja oli taloudellisesti toimiva. Edisonin työryhmä kehitti lampun bambulangasta, joka kesti käyttöä yli tuhat tuntia ja näin ollen muutaman kymmenen tunnin hehkulamput jäivät historiaan ja lamput alkoivat yleistyä maailmalla. Edison perusti rahoittajien avulla New Yorkiin Edison Electric Light Companyn ja kertoi, että heidän visio on tehdä sähköstä niin halpaa, että vain rikkaat polttavat kynttilöitä. Lopulta monet muut ideat ja patentit ja myös ensimmäiset patenttiriidat saivat tulta purjeisiinsa mutta monen mutkan takaa lopulta Edison oli se, joka itse kytki maailman ensimmäiseen sähköverkkoon virran New Yorkissa. Tasavirran puolesta puhujana Edison jäi kuitenkin myöhemmin Nikola Teslan jalkoihin, joka keksi ja kehitti vaihtovirran. Vaihtovirran tuottaminen oli edullisempaa ja sen sähkönjakelu oli helpompi rakentaa kuin tasavirran. Mutta Edison ei tahtonut jäädä työntekijänsä varjoon ja siksi puolusti isosti tasavirtaansa ja teki kaikkensa vaihtovirran musertamiseksi. Tästä syttyikin suuri osta Edisonin ja Teslan välille ja kaksikko taisteli asiasta pitkään. Edison kehitteli maailman ensimmäisen sähkötuolin teloituksia varten ja käytti siinä vaihtovirtaa hyödykseen. Hän kehitteli sen nimenomaan vaihtoviralle, jotta voisi todistaa kuinka vaarallinen vaihtovirta on. Ensimmäinen teloitus sähkötuolilla kuitenkin epäonnistui totaaliseksi katastrofiksi ja teloitettava ei kuollut sähkötuolin antamaan sähköshokkiin vaan hänelle jouduttiin antamaan sähköä toistamiseen. Ennen tätä sähkötuolilla teloitettiin eläimiä ja muun muassa iso norsu, nimeltänsä Topsy, sillä norsu oli tappanut useita miehiä ja sen omistajat halusivat teloittaa norsun. Tämä sähköteloitus kuvattiin kameralle. Edisonin sähkötuoli oli yllättävä keksintö liikemieheltä, sillä Edison oli ankarasti vastaan väkivaltaa ja sotaa. Hän ei suostunut ensimmäisen maailman sodan aikaan kehittämään aseita vaan ainoastaan puolustuksellisiin tehtäviin tehtyjä välineistöjä. Hän oli myös eläinrääkkäystä ja eläinten tappamista vastaan, vaikka sähkötuoli kokeilut eivät kuvaan sopisikaan. Tämä sähkösota oli ankara molemmille keksijöille ja se vaurioitti molempien mahdollisuuksia uusiin keksintöihin ja patentteihin, sillä molemmat osapuolet pyrkivät vähättelemään toistensa keksintöjä ja ideoita kaiken tämän jälkeen. Se vaikutti median mielipiteeseen sekä myös molempien rahoittajien määrään. Kumpikaan heistä ei koskaan saavuttanut fysiikan Nobelin palkintoa ja tämän uskotaan juuri johtuneen heidän keskinäisistä väleistänsä.

Ura